Het verhaal van

Sunderman

Openhaarden

Sunderman Openhaarden – sinds 1939

De geschiedenis van Sunderman Openhaarden gaat terug naar 1939 toen Marinus Sunderman een smederij startte in Benningbroek. Als dorpssmid richtte hij zich op sier- en hoefsmeden. Zijn smeedwerk en wandverlichting vonden gretig aftrek tot ver buiten de grenzen van Noord-Holland. Hij mocht zelfs rijke oliesjeiks onder zijn klanten rekenen. Ook bij zijn zoon Carino zit het ondernemerschap in de genen. Al op jonge leeftijd verkocht hij carbid uit de werkplaats van zijn vader. Leeftijdgenoten gebruikten het voor carbidschieten. Wellicht dat hier zijn passie voor vuur is ontstaan?

Carino vestigde zich later in Voorburg als siersmid van hekwerken, lampen en uithangborden voor winkels. In die tijd waren de gashaarden in opkomst en verlegde hij zijn bedrijf in deze richting. Al gauw bleek het ontwikkelen van de gashaarden zijn kracht. Hij ontwierp zo’n dertig modellen, liet deze keuren en verkocht ze aan bekende haardenmerken.
 

Sunwood, Dutch Design – sinds 2008

Sinds 2008 werkt ook Carino’s zoon Wout fulltime in het familiebedrijf. Hij deed hier al vanaf jonge leeftijd vakantiewerk en vond met name het contact met klanten en de verkoop van producten interessant. April 2009 besloot hij om zelf een nieuwe terrashaard te gaan verkopen onder de merknaam: Sunwood. Een verbastering van de achternaam Sunwood en de achternaam van Carino’s vrouw: Van Turenhout.

Wout lanceerde een speciale website, registreerde de naam in het merkenregister en de start van Sunwood als leverancier van terrashaarden was officieel. Samen met zijn vader bood hij de eerste proefmodellen in bruikleen aan verschillende restaurants aan. Snel daarna volgden de eerste verkopen. Sinds 2014 leggen Wout en Carino zich volledig toe op de Sunwood Marino. Inmiddels is de verkoop uitgebreid naar de EU en het Midden Oosten.